Je huishoudtoestellen goed onderhouden is de makkelijkste manier om de levensduur van je toestellen te verlengen. Wij geven je alvast 5 makkelijke tips om je wasmachine een langer leven te bieden.

TIP 1: Voorkom losse voorwerpen in je trommel

pockets-pants-webEen zeer vaak voorkomende oorzaak wanneer we herstellingen gaan uitvoeren zijn losse voorwerpen die het toestel van binnenuit hebben beschadigd. Je kan dit zelf controleren door de filter van de pomp eens na te kijken en uit te kuisen. Je probeert dus best te vermijden dat voorwerpen in het pompsysteem terecht komen:

  • Voor je de was in de machine steekt, controleer de zakken van broeken of truien.
  • Voor BH’s en andere kledingsstukken met lastige metalen kantjes gebruik je best een wasnetje.
  • In de rubberen deurdichting kunnnen makkelijk dingen blijven steken. Controleer regelmatig of er hier niets meer in zit, of beginnende beschadigingen.

TIP 2: Doe regelmatig een kookwas

wash60dgrDoor wassen op lage temperaturen en met minder water blijven er makkelijker wasmiddelresten en vuil achter. Bacteriën, ook wel vetluis genoemd, voelen zich hier thuis en zorgen voor onfrisse geurtjes en grijze vlekken op wasgoed. Ook wanneer je te veel of te weinig wasmiddel gebruikt kan er wasmiddel of vuil achterblijven.

Tips om vetluis te voorkomen of verhelpen:

  • Doseer wasmiddel volgens het doseeradvies op de wasmiddelverpakking, gebruik een maatschep om de hoeveelheid af te meten.
  • Laat na een wasbeurt de deur openstaan zodat de trommel kan drogen.
  • 1 tot 2 keer per maand een was op 60°C helpt om de bacteriën te bestrijden. Stinkt de wasmachine, was dan een keer op 90°C. Dit werkt het beste zonder wasgoed, met poeder met bleekmiddel. Sommige machines hebben hiervoor een hygiëneprogramma.
  • Extra spoelen bij een wasbeurt helpt ook om vuil- en wasmiddelresten weg te spoelen.
  • En vergeet niet om de wasmiddellade af en toe te reinigen.

TIP 3: Controleer zelf de pluizenfilter en de pomp

wasmachine-filterControleer en reinig af en toe het pluizenfilter van de afvoerpomp. Doe dit ook als de wasmachine het water niet wegpompt, de trommel niet draait of de machine een raar geluid maakt. In het laatste geval kan de pomp geblokkeerd zijn.

Het filter bevindt zich achter een klepje aan de voorkant van de wasmachine onderaan. Sommige wasmachines hebben een hulpmiddel om dit klepje te openen.

In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staat hoe je de pomp en het pluizenfilter reinigt. Zet een bak onder het klepje om het water op te vangen. Draai het pluizenfilter los, niet helemaal eruit, zodat je het nog dicht kan draaien als de bak vol zit.

Als er geen water meer uit de machine komt, dan kan je het filter eruit halen. Maak het schoon en controleer of de pomp goed kan draaien. Reinig indien nodig de pomp en ruimte er omheen.

TIP 4: Kalk bestrijden en voorkomen

Kalkzeep ontstaat wanneer calcium- en magnesiumionen in water reageren met zeep in wasmiddel. Dit kan terechtkomen op je was of in de wasmachine. Ook bij verhitting ontstaat kalkaanslag. Dit voorkom je door het doseeradvies op de wasmiddelverpakking te volgen.
Kalk voorkomen met Antikalkmiddelen: Antikalkmiddelen, zoals Calgon, ontharden het water en voorkomen dat kalk zich afzet op kleding of in de wasmachine. Heb je last van kalkaanslag, bijvoorbeeld doordat de waterhardheid in je woonplaats hoog is en je vaak op hoge temperaturen (60 ºC of hoger) wast, dan kun je een antikalkmiddel gebruiken.
Kalk verwijderen met ontkalkingsmiddelen: Azijn kan gebruikt worden om te ontkalken, maar wasmachinefabrikanten raden een middel bedoeld voor het ontkalken van wasmachines aan. Volg de gebruiksaanwijzing goed op en gebruik ze niet te vaak.

TIP 5: Voorzorgsmaatregelen bij vorst

Daalt de temperatuur van de ruimte waar de wasmachine staat onder de 0°C, verwijder dan het resterende water uit de afvoerslang en afvoerpomp om schade door bevriezend water te voorkomen. Zorg ervoor dat de temperatuur hoger is dan 0 °C wanneer je weer gaat wassen.

We hopen dat deze tips jou kunnen helpen in het onderhoud van je wasmachine. Mocht je nog vragen hebben of zit je met een probleem waar je zelf geen oplossing op vindt, dan kan je ons steeds contacteren. Dat doet je heel makkelijk via onze contactpagina.